Premiére ALS film “You’re not you”

Afgelopen week werden wij verrast door Dutch FilmWorks en Stichting ALS! Zowaar waren wij als gezin uitgenodigd om de nederlandse premiére van de film “You’re not you’ bij te mogen wonen, o.a. vanwege de betrokkenheid die we momenteel hebben met deze vreselijke ziekte. Deze premiére vond plaats op 16 december in het Pathé Tuschinski in Amsterdam. Deze (Amerikaanse) speelfilm gaat over een jongedame met ALS. In deze film wordt het ziekte verloop van ALS op een ontroerende wijze in beeld gebracht. De aangrijpende film laat de achteruitgang bij ALS zien. Daarnaast worden ook de praktische zaken rondom ALS goed in beeld gebracht.

Helaas kon ons pap niet mee! Dat vonden wij zeer jammer, maar desalniettemin wenste hij en Mike ons veel plezier toe vanuit Hilvarenbeek.

Voordat we bij het Tuschinski aan waren gekomen, hadden we een hele nieuwe ervaring achter de rug. Een autolift om naar een parkeerplek te komen dat kennen wij (dorpse mensen) toch echt niet :). Even een hapje eten op het Rembrandtplein en dan op naar het hoogtepunt van de avond: het bijwonen van dé nederlandse premiére van “You’re not you”.

Bij hetTuschinski aangekomen lag de rode loper al op ons te wachten. Helaas waren de sterren van de film niet aanwezig maar dat mocht de “pret” niet drukken. Nadat we als ware sterren waren ontvangen, werden we naar de zaal geleid. Anouk de Bruijn (presentatrice van Hart van Nederland) presenteerde deze avond. Na een kort voorwoord van haar werd de film gestart.

Wat een prachtige, herkenbare, emotionele en op diverse momenten ook een grappige film! In de film kwamen veel herkenbare dingen voorbij die we bij Nico ook zien en (steeds meer) merken. De film was op diverse momenten ook erg confronterend waarbij het veel emoties bij ons los heeft gemaakt. Je kon merken aan heel het publiek dat het iedereen erg raakte. Of je nu wel of niet te maken hebt met ALS in je omgeving; het is een film die zo goed en duidelijk het ziektebeeld neerzet. Menig zakdoekjes werden erbij gepakt ;). We hadden na afloop echt even de tijd nodig om de film te laten bezinken.

Candy Dulfer (ambassadrice van de stichting ALS) heeft samen met een neuroloog, Michael van Es, van het UMC Utrecht de avond afgesloten door te vertellen over hun bevindingen van wat de ziekte ALS is en met jezelf en je omgeving doet en hoe belangrijk het is dat er eindelijk een film uitgebracht is over ALS zodat ook deze ziekte meer bekendheid krijgt!

ALS moet OP en VAN de kaart!!

Nadat we een drankje hadden gedaan en ons het prachtige gebouw op ons in hadden laten werken zijn we terug naar Hilvarenbeek gereden waar Nico samen met Mike op ons wachtte om onze verhalen te horen.

Het was een hele bijzondere, emotionele en toch ook fijne avond die we SAMEN hebben beleefd.

Wij willen speciaal Dutch FilmWorks en Stichting ALS bedanken voor deze mooie en bijzondere avond!

– Ilse

Bekijk hieronder de trailer film, en voor geïnteresseerden ga de film zeker (in de kerstvakantie) kijken. Bovenal dat er toch een dosis humor in de film, raakt het ook precies de spijker op zijn kop voor wat betreft ALS! Het gelijktnamige boek is ook echt een aanrader!